SVETOVNI DAN SNEGA: ŠPORTNA ZIMA 2019, IZ LJUBLJANE V PLANICO – reportaža

Povezave: FOTOGRAFIJE ŠZ2019     FILM_YT – priprava proge       ŠZL_članek

V petek, 18. januarja 2019 smo v središču Ljubljane izvedli peto Športno zimo, ki jo v prestolnici, že tradicionalno, pripravljamo ob Svetovnem dnevu snega. Letos smo mu dali naslov Iz Ljubljane v Planico, saj se je petkov ljubljanski dogodek za vikend preselil v Planico.

Začeli smo na Bregu, se za eno leto preselili v BTC, že tretje leto pa smo dogodek izvedli v samem središču Ljubljane. Na pobudo in s sodelovanjem Smučarske zveze Slovenije in Nordijski center Planica smo že lansko leto zasnežili del Stritarjeve ulice. Ker je bilo 63 m proge ravno dovolj za veliko zanimanje za preizkus smučarskega teka, smo se letos odločili za nekoliko daljšo različico proge. Letošnjih 150 m proge, s štartom na Stritarjevi ulici in ciljem na Prešernovem trgu je bilo dovolj za izvedbo prvega uradnega tekmovanja v smučarskih tekih v Ljubljani, za tekmovanje v sprintu v klasični tehniki za mladinske kategorije in promocijskega tekmovanja za rekreativce.

Čeprav nam je nočno deževje skoraj odplaknilo progo, za katero smo iz Planice pripeljali 300 m3 snega, se je jutro začelo po načrtih Športne zime, s snegom. Tako je bila snežna kulisa snežnega stadiona v Ljubljani taka, kot mora biti, snežena, mrzla in radostna!

 

 

 

 

 

 

Večerna priprava proge (foto: K.Š.)

S Promocijskim programom Razgibajmo Ljubljano predstavljamo meščanom možnosti za gibanje in vadbo v Ljubljani, zato je tudi Športna zima v Ljubljani v prvi vrsti namenjanena predstavitvi možnosti zimskih športnih aktivnosti ljubljančanom in predstavitev zimske ponudbe ljubljanskih športnih društev. Ker verjetno vsi ljubljančani vemo, kje imamo najbližja smučišča, še vedno pa jih veliko ne ve, da imamo v Ljubljani tudi urejene proge za tek na smučeh (ob primerno hladnem vremenu tudi na kompaktnem snegu) smo se odločili, da bomo s promocijo teka na smučeh, predstavili nordijsko smučanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udeleženci tekmovanja v sprintu v klasični tehniki v mladinskih kategorijah in prvi zmagovalci ljubljanske tekme. (foto: K.Š.)

Zagrizeni rekreativci na promocijski tekmi in prvi trije “Ljubljanski smučarsko tekaški kralji”. Drugo leto pričakujemo tudi “kraljice”! (foto: T.Š.)

Okoli 150 tekmovalcev se je zagrizlo v ljubljansko smučino in s tem popeljalo naš dogodek v nove dimenzije in k še večjim cijljem za nadaljnje delo.  Pridružili so se jim tudi mimoidoči, ki so imeli na voljo brezplačno izposojo opreme in preizkus teka na smučeh, s strokovnim vodstvom.

Mimoidoči so izkoristili možnost preizkusa teka na smučeh, otroci pa skoke na Mini Planici. (foto: T.Š.)

Poleg promocijsko najbolj zanimive proge za tek na smučeh smo imeli ob progi še nekaj poligonov, ki niso bili nič manj zanimivi za mimoidoče. Skakalnica Mini Planica vedno pritegne najmlajše, zato ni nič nenavadnega, da je tam vedno vrsta in tudi letos ni bilo drugače. Da so se lahko vsi otroci varno zvrstili, so bili ob skakalnici tudi iz Smučarsko skakalnega kluba Ilirija, ki jih drugače lahko obiščete na ljubljanski skaklnici, v Mostecu.

Posebno zanimivo za obiskovalce pa je bilo tudi ob in na progi za curling, Curling zveze Slovenije, saj je to panoga, ki je pri nas še vedno dokaj nova in nenavadna. Hokejisti so sicer raje na ledu, a na naših dogodkih nam Hokejski klub SŽ Olimpija in Hokejski klub Slavija jr. vedno pripravita zanimiv hokejski poligon.

Ker vsi žal ne morejo pozimi pripraviti primerne poligone za aktivnosti, so ostali sodelujoči pripravili zanimive predstavitve in nagradne igre na svojih razstavnih prostorih ter predstavili možnosti z vadbo, ponudbo in nasvete. Klubi, ki se ukvarjajo s smučarskim tekom in biatlonom,  Smučarski klub Brdo, Smučarsko društvo Krplje, Športno društvo Zadvor, Šport Ljubljana, Tekaški smučarski klub Jub Dol, Pokal slovenski maraton , Nordic by Petra Majdič so predstavili opremo, tekaške proge v Ljubljani in njeni bližini, programe in možnosti za alpsko smučanje sta predtsavila Smučarski klub Snežinka  in RTC Krvavec, za osveščanje proti uporabi nedovoljenih poživil v športu so poskrbeli pri SLOADO, za pravilno obnašanje na smučiščih pa pri Policiji, LPP pa je spodbujal k uporabi javnega prevoza v Ljubljani in poskrbel, da se je novica o našem dogodku razširila po vseh avtobusih mestnega potniškega prometa!

Predstavitev društev, zavodov in drugih. (foto: K.Š.)

Proge je pripravil Timing Ljubljana, ki je poskrbel tudi za uradno merjenje na progi in vodenje rezultatov tekmovalcev. Čeprav bi, glede zanimanja, proga za tek na smučeh prišla prav še v soboto, so že zvečer iz KPL sneg odpeljali in mestno središče je zopet dobilo mestno podobo. Do naslednjega leta, ko se Športna zima vrne!

Jutranje ratrakiranje proge in večerno pospravljanje. (foto: K.Š.)

 

Hvala soorganizatorjem, sponzorjem in sofinancerjem, da smo lahko pripravili in izpeljali tako velik dogodek v središču Ljubljane!

 

 

 

 

 

 

 

 

            

 

   

 

 

 

 

Dogodek so omogočiliMestna občina Ljubljana,  Nordijski center PlanicaBTC CityTurizem Ljubljana , LPP,