Predstavitev Razgibajmo Ljubljano

 
 
 

 

V Strategiji razvoja športa v Mestni občini Ljubljana 2008 – 2012 je prav na začetku zapisano, da bo Ljubljana do leta 2012 postala še bolj vsestransko mesto športa. Kar pomeni, da se v Ljubljani že zelo dolgo zavedamo pomena športne vadbe za vse generacije. Zato že več 10 let spodbujamo različne vadbe, ki so namenjene različnim vadbenim skupinam. V zadnjih 10 – ih letih so se načini spodbujanja in predstavitev vadb spremenili, saj niso več v izključni domeni športnih društev, temveč se s tem ukvarja tudi lokalna skupnost.Zadnja leta pa je prišlo do organiziranega združevanja vseh subjektov, tako lokalne skupnosti, športnih društev in drugih ponudnikov športne vadbe, zvez športnih društev ter ponudnikov športnih kapacitet v Ljubljani. (vir: http://www.ljubljana.si/si/mol/mestna-uprava/oddelki/sport/)
Dejavnosti po četrtnih skupnostih
Športni dan četrtne skupnosti

 

 

 

Pred slabimi 10 leti so se pričeli poskusi predstavitev vadbe po četrtnih skupnostih (lokalna skupnost). Vsako leto se pridruži nova četrtna skupnost, tako je leta 2014 sodelovalo pri tem projektu, ki ga sofinancirata tako Mestna občina Ljubljana kot tudi Fundacija za šport, že v vseh 17 četrtnih skupnosti.

 

Največji poudarek je seveda na organizirane predstavitve fizičnih aktivnosti po lokalnih skupnosti, kjer športna društva predstavijo svojo  aktivnosti, obiskovalci pa se lahko  preizkusijo v posameznih športnih panogah oz. izvajajo vso vadbo, ki jih zanima. Predstavitve so, ali na posebnih dogodkih, ali pa se zainteresirani obiskovalci udeležijo vadbe v dvorani, ob posebnih, za to namenjenih terminih.
Hiša športa
Zavod Šport Ljubljana
Objekt v središču Ljubljane, na Bregu 2, ki je namenjen športnim navdušencem in vsem, ki jim šport ni tuj. Za nekatere le gostinski lokal, kjer strežejo z odlično kavo, a v resnici prostor, namenjen druženju, kjer so razstavljeni športni rekviziti in kjer lahko srečate znane in bodoče znane športnike, predvsem ob predstavitvah Top 6 ljubljanskih klubov (RK Krim Mercator, KK Olimpija, NK Olimpija, ACH Volley, HDD Olimpija, KD Rog). Vsakodnevno je tako tu možen ogled prenosa športnih dogodkov na velikih platnih. Občasno si lahko obiskovalci ogledajo tudi različne športne filme. Pripravljajo tudi predavanja o posameznih športnih panogah, zdravi prehrani in zdravem načinu življenja, ki so namenjena vsem, ki jih zanima in so za obiskovalce brezplačna.  Predvsem pa se zadnji dve leti v najbolj športni hiši v mestu trudijo približati šport meščanom, saj tedensko pripravljajo predstavitve športov, panog in dejavnosti društev. Ravno zato smo Razgibajmo Ljubljano in Hiša športa v zadnjem letu našli skupno pot pri projektih, saj smo skupaj bolj prepoznavni in zanimivejši. 
Razgibajmo Ljubljano
 
Projekt predstavitve športnih aktivnosti v Ljubljani, Razgibajmo Ljubljano, je prvič zaživel septembra leta 2014. Je prvi projekt, h katerem smo povabili praktično vsa ljubljanska športna društva iz Ljubljane. 
Organizator projekta so zveze športnih društev, ki delujejo na področju Ljubljane :, Športna zveza Ljubljane, Športna zveza Univerze v Ljubljani, Zveza športnih društev Krim Zveza športnih društev Slovan, Zveza športnih društev Svoboda in Hiša športa, Šport Ljubljana.
Projekt je podprt in sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana. Tako je v zadnjem letu pri naših projektih sodelovalo okoli 100 športnih društev.
Po dobrih izkušnjah projektov po četrtnih skupnostih, smo se odločili, da idejo o predstavitvi različnih športov izven športnih objektov prenesemo najprej v osnovne šole in na koncu v sam center Ljubljane. Vse skupaj, vse na enem mestu. Društva se, odvisno od panoge, predstavljajo na lastnih poligonih, na prirejenih igriščih in drugih športnih površinah, obiskovalci (od najmanjših do odraslih) pa imajo prav tako možnost, da se lahko vključijo v predstavitev vadbe in se prepustijo izkušenim vaditeljem, da jim pokažejo pravo pot do pravilne vadbe. V tem času se obiskovalci lahko na enem mestu informirajo o različnih vadbah in terminih, ki so na voljo v Ljubljani.
Septembrski Teden športa 2014 je od ponedeljka do petka potekal s predstavitvijo po osnovnih šolah in zaključno prireditvijo v centru Ljubljane. Novembra 2014 smo sodelovali na sejmu Narava – zdravje, preko naših društev pa je bil projekt predstavljen še na vrsti drugih dogodkov (Otroški bazar, Festival 3. Življenjsko obdobje, indr.).
Januarja 2015 smo v sodelovanju s Svetovno smučarsko zvezi FIS pripravili  Svetovni dan snega, prvi tak dogodek v centru glavnega mesta. Žal v Ljubljani takrat snega nismo imeli, zato smo pripravili simulacije treningov in druge vadbe. Posebna atrakcija je bila mini skakalnica ter tudi drsališče, ki smo ga sestavili pred Hišo športa, na Bregu.
 
Februarja 2015 smo na drsališču Lucky Luka, na Trgu republike, pripravili Ledeni dan, kjer so se obiskovalci zabavali na ledu.
Konec marca 2015 je Fit City pripravil veliki Spinning maraton, kjer je 100 udeležencev vrtelo pedala na posebnih sobnih kolesih, postavljenih v Festivalni dvorani. S tem je odlično predstavil tudi idejo projekta Razgibajmo Ljubljano, da športne dogodke in predstavitve postavimo drugam kot v športne objekte.
 
1. aprila 2015 pa smo pripravili Dan teka. Slabo vreme nam je odpihnilo del prireditve, a so se mimoidoči vseeno lahko pozanimali o tekaški vadbi in lokacijah, kjer se lahko naučijo prave tehnike teka.
Aprila 2015 smo bili spomladansko aktivni, saj smo na drugem dogodku v mesecu združili dva športa, ki v vsakdanu ne gresta skupaj – rokomet in kolesarstvo. Dan kolesarstva in rokometa je pokazal, da se tudi nezdružljivi lahko združijo – mlade rokometašice so odigrale prijateljsko ulično tekmo mini rokometa s kolegi fanti, kolesarji pa so pokazali različne vragolije in zanimive skoke na kolesih ter vse zvabili na kolo, vseeno kakšen – specialka, gorsko kolo, kolo prirejeno za invalide, pony, poganjalček, otroško kolo ali mestno kolo!
 
Pred poletjem smo Ljubljančanom približali pohodništvo in vodne športe. 6.6.2015, na Dnevu vodnih športov, planinstva in pohodništva smo seznanili s programi, ki so jih za poletje pripravila planinska društva, na Ljubljanici pa so obiskovalci lahko sedli v kajak in se preizkusili v supu. Le na »obali« pa so program predstavili plavalci, vaterpolisti in jadralci. Ker pa radi združujemo športe in športnike, so se nam ob dnevu, ko je potekalo finale nogometne lige prvakov pridružili še nogometaši. Hiša športa je namreč tega dne pripravila tudi Dan nogometa, z vrsto dogodki in večernim zaključkom, z ogledom finala nogometne lige prvakov na velikem zaslonu pred Hišo športa, katerega si je ogledalo blizu 1000 nogometnih navdušencev, domačih in tujih.
 

 

Skoraj eno leto promocije športa je za nami. Vse promocijske dogodke smo pripravili združeni, konzorcij Razgibajmo Ljubljano in Hiša športa, Šport Ljubljana, in ista ekipa pripravlja tudi prvi dogodek v sezoni 2015-16, 2. Teden športa v Ljubljani, ki bo v tednu od 7. – 12.9.2015.  Objavo najdete tu
 
Fotogalerija:
 
Teden športa
foto: Polona Gosar Ranković, Katarina Šinkovec, Samo Masleša,
 arhiv ŠD Narodni dom, Tilen Šinkovec
 
 

 

 

 

 

Sejem Narava – zdravje 
foto: Katarina Šinkovec
 
 
Svetovni dan snega 
foto: Katarina Šinkovec, Žiga Černe
 

 

 

 

 

 
Dan teka
foto: Katarina Šinkovec
 

 

 

 

 
Dan kolesarstva in rokometa
foto: Katarina Šinkovec
 

 

 

 

 
Dan pohodništva, planinstva in vodnih športov, Dan nogometa
foto: Katarina Šinkovec
 

 

 

 

 
Športni dnevi četrtnih skupnosti
foto: Žan Vidmar  in  Grega Koren ( ČS Rudnik),  Nik Rovan (MOL), 
Katarina Šinkovec (ZŠD Krim), arhiv ČS Moste
 

 

 

 

 

 

 

Avtor: Katarina Šinkovec