O TEDENU ŠPORTA 2019

6. Teden športa v prestolnici je bil namenjen predstavitvi programov društev, ki začenjajo novo sezono, predstavitev možnosti včlanitve k športni vadbi, rednim treningom za mladino in rekreativni vadbi za vse generacije. S pomočjo društev smo izvedli demostracije vadb na različnih lokacijah in na različne načine. Vsi, ki so se zanimali za vadbo pa so imeli možnost brezplačnega preizkusa in svetovanja vadb.

Teden športna smo pripravili tako, da je bila vsak dan na voljo vsaj ena aktivnost, katere so se lahko prebivalci udeležili, nekatere dneve tudi več. Ker je kar nekaj dogodkov, ki potekajo v tem tednu in so zanimivi tudi za nas, smo se dogovorili o sodelovanju z drugimi organizatorji oz. smo jih povabili k nam.

Pri Tednu športa smo sledili vsem smernicam naših programov z enotnim ciljem, prepričati športno neaktivne, da postanejo športno aktivni.

Zgibanka Razgibajmo Ljubljano je bila na voljo v vseh ljubljanskih enotah Lekarne Ljubljana, na blagajnah Energetike, na TIC-u, v vseh ljubljanskih četrtnih skupnostih ter po dvoranah in drugih lokacijah, kjer se izvaja vadba. Z zgibanko smo povabili na naše dogodke in na dogoke nekaterih partnerjev.

Častni pokrovitelj Tedna športa je župan, Zoran Janković.

Sobota, 7. september

DAN NORDIJSKIH ŠPORTOV

Skike klub Slovenija je ob Koseškem bajarju, na PST-ju, v dopoldankem času pripravil predstavev nordijskih športov, da se čim več ljudi navduši za gibanje v naravi. Predstavitve v skike rolkanju in nordijski hoji so bile planirane na vsako polno uro, v prvem delu naj bi bil kratek tečaj z osnovami posamezne športne panoge (25 do 30 minut), v drugem delu pa krajši izlet po PST-ju (15 do 20 minut).

Zaradi slabega vremena (dež) so predstavitev skrajšali le na osnovna navodila uporabe opreme in krajši izlet.

Organizatorji so bili, kljub slabemu vremenu, zadovoljni z obiskom in predstavljenim programom.

Skike rolkanje in nordijska hoja sta treninga za tek na smučeh, ki jih lahko izvajamo celo leto. Če vas zanima tovrstno gibanje v naravi, jih lahko vedno pokličete in se dogovorite za ogled in preizkus.

foto: Skike klub
foto: Skike klub

ŠPORTNE IGRE ZAPOSLENIH

V ŠC Trigav, OŠ dr. Vita kraigherja, Srednja gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šola Ljubljana ter Športnem parku Kodeljevo je ŠPortna zveza LJubljane organizirala jesenske športne igre zaposlenih v nogometu, odbojki, košarki, tenisu in šahu.

Šport na delovnem mestu je pomemben del športne aktivnosti, ki je pomemben tudi za odnose na delovnem mestu in na zadovoljstvo zaposlenih.

FESTIVAL TELOVADBE

Športno društvo Narodni dom prvo že tradicionalno, prvo septembrsko soboto pripravi predstavitev in preizkus telesnogibalnih dejavnosti v obliki vadbe.

Pripravljen so imeli program za predstavitev na Letnem telovadišču. Zaradi dežja se je program odvijal le v Študijski telovadnici, zaradi slabega vremena pa je bil tudi odziv obiskovalcev slab, čeprav je bila predstavitev zanimiva, poučna in zabavna.

Če ste bili med tistimi, ki jih je dež odvrnil od obiska, vas bodo z veseljem sprejeli kadarkoli jih obiščete na treningu.

FESTIVAL ZDRAVJA

Na festivalu zdravja, ki ga je na Kongresnem trgu organizirala Lekarna Ljubljana je sodelovalo tudi nekaj naših društev, ki so, kot predstavniki športa, vabili k vadbi in zdravemu načinu življenja.

Zaradi dežja je bil obisk manjši kot je bilo pričakovati.

Nedelja, 10. september

POHODNE IN KOLESARSKE AKCIJE LJUBLJANE

Na nedeljo smo vas povabili, da se v družbi svojih najbližjih odpravite na kolesarski izlet v okolico Ljubjane. Dan je bil namenjen sezonskim kolesarskim in pohodnim akcijam in zbiranju žigov.

Infomracije o zbiranju žigov dobite na Športni zvezi Ljubljane, akcija poteka celo leto.

Ponedeljek, 9. in torek, 10. september

AKTIVNA JESEN – KAM NA VADBO?

Dnevi odprtih vrat, začetek jesenskih brezplačnih vodenih rekreativnih vadb

Društva so pripravila dneve odprtih vrat na svojih lokacijah. Objava je bila na spletni strani razgibajmoljubljano.si. Društva so imela dneve odprtih vrat z možnostjo preizkusa večinoma do konca septembra oz. v več terminh, z začetkom v Tednu športa.

Začeli smo tudi z jesenskim delom brezplačnih vodenih vadb.

Sodelujoča društva in partnerji: Kajak kanu klub Ljubljana, ŠD GiB, ŠD Capoeira Senzala Slovenija, Zavod Aktivna starost, KRG Narodni dom, ŠD Aikido Keiko Gojo, NTK Olimpija, NTK Ljubljana, NTK Ilirija, ŠD Riba, KD Rajd, ŠD Golovec Trails, KD LPP

foto: ŠD Golovec trails
foto: KD Rajd

OTOKI ŠPORTA

V Tednu športa so se začela jesenska 10-urna svetovanja na otokih športa in na trim stezi. Objava lokacij in urniki je na spletni strani www.razgibajmoljubljano.si in na lokacijah.

Svetovanja na otokih športa se lahko udeležite vse do sredine novembra!

Lokacije in izvajalci:

Sreda, 11. september

ALI SEM FIT? – Telovadba 1000 vdihov

V parku Zvezda smo se družili z Društvom Šola zdravja. Program tega dne je bil namenjen spodbudi za gibalno nedejavne ter starejše, predvsem tistim, ki se še odločajo za športno vadbo, da prepoznajo načine in možnosti vadbe. V Zvezda parku so predstavili celotno telovadbo, ki jo vsako jutro izvajajo na več lokacijah po Ljubljani, kjer se jim lahko kadarkoli pridružite.

Četrtek, 12. september

PRVENSTVO LJUBLJANE V ORIENTACIJI

Sočasno z Miniolimpijado, je v organizaciji OK Polaris potekalo prvenstvo Ljubljane v orientaciji, s štartom in ciljem v parku Zvezda ter orientacijo po Ljubljani.

Četrtek, 12. september in petek, 13. september

MINIOLIMPIJADA

Miniolimpijada je športni dan za učence od 1. – 3. razreda OŠ. Program je bil namenjen spodbujanju mladine k vključitvi v programe športa na šolah. Društva so pripravila poligone z 10 minutno aktivnostjo za posamezno skupino.

Tudi letos se je na Kongresnem trgu, v dveh dneh zbralo okoli 800 šolarjev, ki so se lahko preizkusili v več kot 15 športih. To je prav poseben športni dan, saj imajo otroci le redko možnost spoznati toliko športov!

Oba dneva smo otrokom, skupaj z OKS-om pripravili tudi uradno otvoritev, z olimpijsko zastavo, olimpijsko baklo in olimpijsko zaprisego! Pri nas so bili zmagovalci vsi, zato je na koncu vsak otrok prejel zasluženo medaljo, katere je, za vsakega otroka posebej, ročno izdelala Urška iz Rayherja.

foto: TŠ
foto: TŠ

Vedno uživamo, ko vidimo razigrane in športne otroke! Nekaj vzdušja lahko prikažejo fotografije, a občutka, ki ga doživite, ko jih spremljate v živo ne morejo nadomestiti.

Slike Miniolimpijada četrtek https://www.flickr.com/photos/143482932@N04/albums/72157711033440451

Slike Miniolimpijada petek https://www.flickr.com/photos/143482932@N04/albums/72157711094714196

foto: TŠ
foto: TŠ
foto: TŠ
Foto: TŠ

Sodelujoča društva: KRG ND, AD Mass Ljubljana, Atletski klub Olimpija, FCL – Boksarska akademija za otroke, Društvo Kazina, Društvo za kulturo inkluzije, GD Zelena jama, Hk Slavija Junior, HK SŽ Olimpija, Kajak kanu klub Ljubljana, Karate klub Forum Ljubljana, KD Rajd, KDU Olimpija, Klub za ritmično gimnastiko Šiška, Kolesarsko društvo Rog, Namiznoteniški klub Ilirija, Namiznoteniški klub VESNA, Namiznoteniško društvo Kajuh-Slovan, NK Krim Rolljet, NTK Olimpija, Plesni klub Briljantina, RK Krim Mercator, SLOADO, Smučarski klub Olimpija, Smučarski klub Snežinka, ŠD jadralni klub Kermar, ŠD Narodni dom, ŠD Trnovo, Športni klub Bleščica, Športno društvo GIB Ljubljana, Športno društvo Invalid Ljubljana, ŠD nogometni klub Olimpija, Športno društvo Sokol Bežigrad, Športno Kulturno društvo Matije Hočevarja-Špela dance, TK Maja Matevžič, Triatlonski klub Ljubljana, Vaterpolo klub Ljubljana Slovana, ŽKD Ježica, ŽOK Šentvid, SD Novinar, Atletsko društvo Kronos, ŠD Špička

Sobota, 14. september

ŠPORTNA TRŽNICA s finalom v ULIČNI KOŠARKI

Športna tržnica v soboto je bila zaključek Tedna športa, še enega tedna, ko smo bili v Ljubljani še bolj športni, kot smo sicer.

Predstavitve in nastopi društev, možnost vadbe, svetovanja. Predstavitev na stojnicah, aktivne predstavitve in nastopi. Skoraj 70 športnih društev je pripravilo pester nabor športa in zabave za vse generacije, ki so se lahko pozanimali o načinu vadbe, terminih vadbe in lokacijah. Vmes pa so za popestritev in predsatvitev poskrbeli člani društev s svojimi zanimivimi nastopi.

Da je bilo napeto skoraj do večera pa so poskrbeli tekmovalci, ki so se uvrstili v finale v ulični košarki v igri 3 na 3.

Če ste nas zamudili, vabljeni drugo leto, kako smo se imeli, pa si lahko ogledate tukaj https://www.flickr.com/photos/143482932@N04/albums/72157711095528447

foto: TŠ
foto: TŠ
foto: TŠ
foto: TŠ
foto: TŠ

Sodelujoča društva: Aikido društvo Keiko Dojo, Akademsko atletsko društvo Slovan, Atletski klub Olimpija, Atletsko društvo Kronos, Atletsko društvo MASS Ljubljana, Badmintonski klub Konex, FCL – Boksarska akademija za otroke, Capoeira Senzala Slovenija, Curling club Ljubljana, Društvo Kazina, Društvo Šola zdravja, Ljubljana, Društvo TOLMUN, Društvo za kulturo inkluzije, Energetika Ljubljana, Floorball klub Olimpija Ljubljana, Gimnastično društvo Zelena jama, Gorska reševalna služba, društvo Ljubljana, Hokejski klub Slavija Junior, Hokejski klub SŽ Olimpija, Kajak kanu klub Ljubljana, Karate klub Forum Ljubljana, KD Rajd, KDU Olimpija, Klub dviganja uteži Olimpija, Klub dvigovanja uteži Inštitut za težko atletiko (IZTA), Klub za ritmično gimnastiko Narodni dom, Klub za ritmično gimnastiko Šiška, Klub za ritmično gimnastiko TiM, Kolesarsko društvo LPP, Kolesarsko društvo Rog, Namiznoteniški klub Ilirija, Namiznoteniški klub Olimpija, Namiznoteniški klub Vesna, Namiznoteniško društvo Kajuh-Slovan, RTC Krvavec, SLOADO, Slovensko društvo TAI JI QUAN, Smučarski klub Snežinka, Smučarsko društvo Novinar, ŠD Narodni dom, Šport Ljubljana, Športni klub Bleščica, Športno društvo ABC šport Ljubljana, Športno društvo GIB Ljubljana, Športno društvo Golovec trails, Športno društvo Moste, Športno društvo Narodni dom, Športno društvo nogometni klub Olimpija Ljubljana, Športno društvo Partizan Vič, Športno društvo Špička, Športno društvoTrnovo, Športno Kulturno društvo Matije Hočevarja-Špela dance, Triatlonski klub Ljubljana, Vaterpolo klub Ljubljana Slovan, Zavod Aktivna starost, Ženski nogometni klub Olimpija Ljubljana, Žensko košarkarsko društvo Ježica, ŽOK Šentvid